top of page

A COHOUSING ÉLETMÓDRÓL

Ismerkedj meg egy új lakhatási formával, és annak pár külföldi példájával.
Definico

HOGY ZAJLIK
AZ ÉLET A
COHOUSINGBAN ?

DEFINÍCIÓ

A cohousing lakói közös célok és érdekek mentén, a közösségi összefogás erejével fejlesztik lakhatási feltételeiket és lakókörnyezetüket. A lakók önkéntesen és tudatosan vállalják a közösséget egymással, az általuk meghatározott mértékben tereket, eszközöket, feladatokat, tevékenységeket osztanak meg egymással.

Image by Spencer Davis

1.

RÉSZVÉTEL

A cohousing tagjai közösen hoznak döntéseket a közösséget érintő kérdésekben, a ház fenntartásával kapcsolatos feladatokat közösen végzik, valamint közösségi programokat szerveznek. A lakók megosztják egymással a szabadidejük egy részét, közös vacsorákat, beszélgetéseket stb. rendeznek.

2.

RÉSZVÉTELI TERVEZÉS

A tervezési program megalkotásában a majdani lakók aktívan részt vesznek. Ebben határozzák meg a szükséges privát és közösségi tereket, együtt döntik el, hogy mire lesz szükségük az együttélés alatt. A tervezés és kivitelezés folyamatában végig együttműködnek a leendő épület terveit készítő tervezőkkel, nekik folyamatosan visszajelzést adnak.

3.

EGYSZERRE PRIVÁT ÉS KÖZÖSSÉGI

Mindkét helyiségtípus megtalálható egy cohousingban. Mindenkinek megvan a hagyományos értelemben vett saját lakása, privát tere, ezen felül közösen meghatározott megosztott és közösségi terek állnak rendelkezésre az épületben. Ilyenek lehetnek a közösen használható nagy konyha és étkező, kiskert vagy épp egy megosztott mosókonyha, barkácsműhely, könyvtár, kondiszoba, stb.

4.

ÖNSZERVEZŐDŐ

A lakóközösség önmenedzsmenttel működik, munkacsoportokba szerveződik. A lakók nem bíznak meg külsős közös képviselőt a házat érintő kérdések intézésére és a ház fenntartására, hanem együtt menedzselik a közös otthonukat érintő feladatokat, legyen az éppen a közös kert, a költségvetés megállapítása, vagy egy új lakó beköltözése.

5.

DEMOKRATIKUS

A döntéshozási struktúra nem hierarchikus. A ház lakói közösen hoznak döntéseket, melyek alapvetően konszenzuson, vagyis a mind teljesebb egyetértésre való törekvésen alapulnak. 

6.

NINCS VAGYONKÖZÖSSÉG

A cohousing közösségek tagjai csak a közösségi élethez kapcsolódó tartós- illetve egyéb fogyasztási javak költségeit osztják meg egymás között.
A háztartások önállóan gazdálkodnak, tehát nincs szó vagyonközösségről.

Olvass többet a CoHousing Budapest egyesület oldalán
Mauerseglerei_udvar.jpg

HALLOTTAD ?

A 2010-es évek első fele óta egyre többen hallottak a cohousingokról. Cikkek, kirándulások, egyetemi kurzusok kezdtek foglalkozni ezzel a lakhatási formával. Egyre többen vannak, akiket a cohousing érdekel.

Vannak köztük olyanok,akik a saját életüket is el tudják képzelni egy budapesti, városias cohousing-ban.
Ma a CoHousing Budapest Egyesület fogja össze az ilyen érdeklődésű embereket Magyarországon.

ELŐKÉPEK

 

PÉLDÁK KÜLFÖDRŐL

Az alábbiakban megismerhetsz néhány nemzetközi példát azok közül, amelyek minket is inspiráltak kreatív térhasználatukkal, működési módjukkal. A CollAction figyelemmel követi ezeknek és más cohousingoknak a működését, hogy a jó gyakorlatokat minél hatékonyabban ültethesse át egy budapesti közösségi lakóház megvalósításába.

Mauerseglerei, Bécs

A bécsi Mauerseglerei közössége az összetartó és fejlődő közösség jó példája. A lakóközösség együttműködése minden szinten tapasztalható, legyen szó a külső terek bérbeadásáról, a közös terek és tárgyak használatáról, vagy akár spontán szerveződő eseményekről. Az épület belső tereiben járva mindenhol a közös használatot segítő naptárakba vagy magyarázó cetlikbe botolhatunk, melyek a praktikumon túl az emberközeli légkört is megalapozzák. A konkrét funkciójú helyiségeken túl a közlekedő térbővületeit, a közös kertet és teraszokat is felszabadultan használják a közösség tagjai. 

csm_trias_Berlin_Karlshorst_Turnhalle_84
Mauerseeglerei.jpg

Alte Schule Karlshorst, Berlin

Az 1907-ben épült, műemléki védettségű iskolaépületbe 2008-ban lehelt új életet a „SelbstBau e.G.”,  14 év kihasználatlanság után A többgenerációs lakóközösség az ingatlan tervezésében is részt vett.  

A közösségi terek akadálymentesek, a lakások 1/3-át pedig idősek bérelhetik, így valósítva meg egy inkluzív együttélési formát.  

A közösség tagjai gyakran találkoznak egymással a közös fenntartású kertben és étkezőben, rendszeresen szerveznek takarító és karbantartó „akciókat”. Az évek során a közös tevékenységeken keresztül szorosan együttműködő közösség alakult ki. Amikor egy lakóegység megüresedik, a közösség tagjai döntenek az új lakó személyéről. 

Az Alte Schule befogadó közegben biztosít megfizethető lakhatást mindazoknak, akik a Berlinben nagy hagyományokkal rendelkező közösségi lakhatási formát preferelják. 

PÉLDÁK
bottom of page