A projektről

vízió

Mit képzeltünk el ?

Célunk egy a budapesti városközponttól tömegközlekedéssel maximum 40 percre található közösségi (cohousing) lakóház létrehozása. A házban 12-30 önálló lakásegység lesz (saját vizesblokkal, konyhával), emellett legalább egy nagy közösségi tér és egy közös nagy konyha. A telken vagy annak közvetlen közelében kell, hogy legyen valami élő zöldfelület.

A házat heterogén (korban, érdeklődésben, családi állapot tekintetében vegyes) közösség lakja, amelynek tagjai a ház ügyeit közösen intézik, a házat és a közösséget közös erővel fejlesztik; döntéseiket demokratikusan hozzák, a feladatokat igazságosan osztják fel.

A lakók az együttélést a közösségi életforma miatt választják, közös programokat szerveznek, idejüket, erőforrásaikat tudásukat egymással megosztják. Egy ilyen ház és egy ilyen közösség létrehozásán dolgozunk.

Ház

A ház jellemzői

Önálló lakásokat tartalmaz, saját fürdőszobával és konyhával. A lakások belső elrendezését, berendezését a lakók maguk alakítják.

Az épület teret biztosít a közösség életének. A legfontosabb egy nagy étkezőkonyha, amely a gyűlések és közös étkezések színtere, de más célokra - nyelvtanfolyam, születésnap, filmvetítés, stb. - is alkalmas. Nyáron a közösségi élet fő színtere egy közös kert, udvar, vagy tetőterasz.

A közös tervezésnél határozzuk meg milyen közös terünk lesz még. Szauna? Gyermekjátszó? Barkácsműhely? Csak a költségvetés szab határt.

Mi így képzeljük el a leendő cohousingunkat. Ha megmozgattuk a fantáziadat, keress minket! Az épület létrehozása során és működtetés közben is energia- és víztakarékos, környezetbarát anyagokat és technológiákat használ. A használati tárgyak megosztásával is a zöld gazdaság felé tesz lépéseket. Közös a mosógép, a kerti szerszámok, kisgépek és talán az autók is. A zöldfelület kialakításában a fenntarthatóság, a mikroklíma javítása és a biodiverzitás növelése a szempont.

Működésünk

Hogyan működünk ?

A CollAction Budapest alapító tagjai több mint egy éven keresztül dolgoztak azon az alapdokumentumon , amely a majdani cohousingunk életét hivatott keretezni. A folyamat közben konszenzusra jutottak olyan kérdésekben is, amikben korábban eltérően gondolkodtak. Mára egy olyan alapszabály van a kezünkben, amely tükrözi a legalapvetőbb szándékainkat és jogi kontroll után a közös életünk meghatározó eleme lesz.