top of page

A PROJEKTRŐL

A vizió

MIT KÉPZELTÜNK EL ?

VÍZIÓ

Célunk egy a budapesti városközponttól tömegközlekedéssel maximum 40 percre található közösségi (cohousing) lakóház létrehozása.

A házban 12-30 önálló lakásegység lesz (saját vizesblokkal, konyhával), emellett legalább egy nagy közösségi tér és egy közös nagy konyha. A telken vagy annak közvetlen közelében kell, hogy legyen valami élő zöldfelület.

A házat heterogén (korban, érdeklődésben, családi állapot tekintetében vegyes) közösség lakja, amelynek tagjai a ház ügyeit közösen intézik, a házat és a közösséget közös erővel fejlesztik; döntéseiket demokratikusan hozzák, a feladatokat igazságosan osztják fel. 

A lakók az együttélést a közösségi életforma miatt választják, közös programokat szerveznek, idejüket, erőforrásaikat tudásukat egymással megosztják.

Egy ilyen ház és egy ilyen közösség létrehozásán dolgozunk.

A HÁZ JELLEMZŐI

pexels-lisa-fotios-1655329.jpg

HÁZ

 

Önálló lakásokat tartalmaz, saját fürdőszobával és konyhával. A lakások belső elrendezését, berendezését a lakók maguk alakítják.

Az épület teret biztosít a közösség életének. A legfontosabb egy nagy étkezőkonyha, amely a gyűlések és közös étkezések színtere, de más célokra - nyelvtanfolyam, születésnap, filmvetítés, stb. - is alkalmas. Nyáron a közösségi élet fő színtere egy közös kert, udvar, vagy tetőterasz. 

A közös tervezésnél határozzuk meg milyen közös terünk lesz még. Szauna? Gyermekjátszó? Barkácsműhely? Csak a költségvetés szab határt.


Mi így képzeljük el a leendő cohousingunkat.
Ha megmozgattuk a fantáziadat, keress minket! 

Az épület létrehozása során és működtetés közben is energia- és víztakarékos, környezetbarát anyagokat és technológiákat használ. A használati tárgyak megosztásával is a zöld gazdaság felé tesz lépéseket. Közös a mosógép, a kerti szerszámok, kisgépek és talán az autók is. A zöldfelület kialakításában a fenntarthatóság, a mikroklíma javítása és a biodiverzitás növelése a szempont.

A ház
Müködésünk

HOGYAN MŰKÖDÜNK ?

MŰKÖDÉSÜNK

A CollAction Budapest alapító tagjai több mint egy éven keresztül dolgoztak azon az alapdokumentumon, amely a majdani cohousingunk életét hivatott keretezni. A folyamat közben konszenzusra jutottak olyan kérdésekben is, amikben korábban eltérően gondolkodtak. Mára egy olyan alapszabály van a kezünkben, amely tükrözi a legalapvetőbb szándékainkat és jogi kontroll után a közös életünk meghatározó eleme lesz.  

Részletek az Alapszabályzatból :

Az Alapszabály 2. pontjában:
A CollAction alábbi tulajdoni és használati szabályozásának célja a tulajdonbiztonság garantálása és az ingatlan használatának szabályozása. A tulajdonviszonyok a lakásszövetkezetben szokásos tulajdonformákat követik, ugyanakkor a tulajdonosváltás és a bérbeadás szabályozása elősegíti az új lakók sikeres integrációját a közösségbe, és megelőzi a közösségi életet romboló funkciók megjelenését.

Itt letöltheted az Alapszabály legfrissebb változatát :
bottom of page